Addicció a les Noves Tecnologies - Mensalus BCN

Addicció a les Noves Tecnologies

Addicció a les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

 

126- Entrevista UOC - TIC_ 16809463_s Internet – Telèfon Mòbil – Videojocs

Les addiccions tecnològiques es caracteritzen per una relació patològica amb una tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) com pot ser Internet, el telèfon mòbil o els videojocs en línia tipus el < i> World of Warcrfat .

Aquesta addicció conductual comparteix els símptomes bàsics amb altres addiccions conductuals com el joc patològic o les addiccions a substàncies. Per tant, es caracteritza per una dependència psicològica i per unes conseqüències negatives greus. Els símptomes d’aquesta dependència psicològica són la pèrdua de control, la focalització atencional i la variació de l’estat d’ànim. Les conseqüències negatives es poden observar en un o més àmbits vitals, principalment, en les relacions familiars i en el rendiment acadèmic o laboral.

Especial atenció als adolescents:

L’adolescència és una etapa que mereix una atenció especial pel que fa a les seves relacions amb les TIC, sobretot perquè és un col·lectiu molt sensible al moment ia l’entorn social en què viu i també perquè aquestes tecnologies estan especialment presents en la seva vida. Els adolescents, fascinats per Internet, el mòbil i els videojocs, han trobat en aquestes tecnologies un mitjà extraordinari de relació, comunicació, aprenentatge, satisfacció de la curiositat, oci i diversió. A poc a poc, això comporta que les TIC es converteixin en un element important i imprescindible en les seves vides. L’adolescència és un fenomen on l’individu es desenvolupa cap a l’adquisició de la maduresa psicològica a partir de construir la seva identitat personal.

També és un període important per les seves pròpies característiques evolutives com l’omnipotència, la tendència a cercar la causa dels seus problemes en l’altre, la poca experiència de vida, la dificultat de reconèixer addiccions subtils i la necessitat de normalitzar conductes de risc. Totes aquestes característiques converteixen a l’adolescència en un període summament susceptible de patir conductes addictives o altres trastorns psicològics relacionats amb l’ús d’alguna de les aplicacions de les TIC.

Què pretenem amb el tractament?

Millorar la gestió de la ira, les seves habilitats interpersonals i afavorir una millor comunicació i relació amb els companys i les figures d’autoritat

Com ho fem?

A la teràpia individual es potencien les habilitats socials i comunicatives, s’ensenyen respostes d’afrontament, es modifiquen distorsions cognitives, es potencia l’autocontrol i l’autoestima i, finalment, s’incideix en un canvi d’estil de vida. Mitjançant la teràpia familiar es dóna suport a la família, pares o parella, per construir estratègies eficaces en la relació, entendre el trastorn i ser una ajuda eficaç per a la recuperació. En alguns casos és convenient complementar el tractament psicològic amb un tractament farmacològic . L’equip de psiquiatres del centre treballa coordinadament amb l’equip de psicòlegs per poder fer una valoració diagnòstica conjunta i assolir els objectius terapèutics definits.

→ VEURE ENTREVISTA al Doctor en Psicologia Xavier Carbonell Sánchez publicada al Bloc .