Psicologia Perinatal - Mensalus Psicolegs Barcelona

↑ Torna a Assistència

Psicologia Perinatal

Cuidat i promoció de la salut emocional de la mare i el bebè, així com el vincle afectiu que s’estableix entre tots dos i amb el pare (o parella)

Passar de parella a família, de filla / o mare / pare, són passos que requereixen d’una adaptació a noves formes de pensar, sentir i actuar.

 

Què és la Psicologia Perinatal?

La Psicologia Perinatal és l’especialitat de la Psicologia que s’ocupa de la preconcepció, l’embaràs, el part, el postpart i la criança dels primers anys. En particular, la Psicologia Perinatal cuida i promou la salut emocional de la mare i el nadó, així com el vincle afectiu que s’estableix entre tots dos i amb el pare (o parella).

L’embaràs suposa un abans i un després en la vida de la dona. Innombrables canvis, tant fisiològics com psicològics, poden ser viscuts de forma positiva, o, per contra, generar por, ansietat, així com inseguretats sobre la capacitat de parir o criar. Passar de parella a família, de fill / a a mare / pare són passos que requereixen d’una adaptació a noves formes de pensar, sentir i actuar.

Quin tipus d’ajuda ofereix la Psicologia Perinatal?

La Psicologia Perinatal fa prevenció o intervenció davant els processos emocionals que tenen lloc durant l’embaràs i després del part.

 Psicologia_perinatal_DSC6172 Més concretament, la Psicologia Perinatal ofereix suport i acompanyament quan apareixen problemes per concebre, es manté una elevada ansietat durant l’embaràs, es manifesta por al part, hi ha una pèrdua gestacional o perinatal, es dóna un part traumàtic, apareix depressió postpart i dificultats en l’establiment del vincle mare / nadó, neixen problemes en la parella en relació a la nova situació, etc.

Són molts els canvis en aquesta etapa i, habitualment, poc l’assessorament i coneixement sobre els mateixos.

Treball durant l’embaràs, ¿el nadó pot percebre?

Actualment se sap que el nadó té consciència des de l’úter matern i percep a nivell emocional el que passa al seu voltant. Que la mare se senti bé i visca el procés de l’embaràs, part i postpart de la forma més positiva possible, comunicant-se amb el seu nadó, sentint-se segura i acompanyada, incideix directament en la salut mental de la seva filla / o. Tenir cura de la etapes de gestació, naixement i criança contribueix a que cada nadó creixi emocionalment sa. Per això, el treball que es realitza des de la Psicologia Perinatal ja té un efecte directe sobre el nadó.

Especial atenció a l’ansietat durant l’embaràs

La major part de la població està sotmesa a molt estrès i ansietat. Aquesta “sobre activació” o estat d’alerta es viu amb més o menys preocupació, depenent de la repercussió que tingui sobre la salut de l’individu. Ara bé, la cosa canvia quan es tracta d’una embarassada.

La majoria de les embarassades intueixen la possibilitat que el seu estat anímic influeixi d’alguna manera sobre el nadó, per això, quan estan estressades o molt ansioses manifesten especial preocupació. Justament, la pregunta “El nadó pot agitar-se o posar-se nerviós?” És un dels dubtes habituals.

La hipòtesi que l’ansietat o l’estrès matern durant l’embaràs afecten el neurodesenvolupament del nadó és antiga però, recentment, s’han realitzat estudis prou amplis per contrastar-la. La Dra. Ibone Olza Fernández parla sobre la relació entre ansietat materna durant l’embaràs i neurodesenvolupament infantil en un interessant article que apunta el següent:

“(…) Les troballes han produït un canvi significatiu en la psiquiatria perinatal, ja que si durant dècades es va prestar molta atenció als efectes de la depressió postpart en el desenvolupament del lactant ara s’ha vist que l’efecte de l’ansietat materna en l’embaràs probablement sigui molt més greu i durador en el nadó del que es pensava i els seus efectes sobre el neurodesenvolupament més severs que els de la depressió postpart. Diversos estudis han confirmat que l’estrès matern durant el període fetal pot condicionar el desenvolupament emocional i conductual del nen fins i tot fins a l’inici de l’edat adulta “.

Des de la Psicologia Perinatal ajudem a prendre consciència de tot això i viure l’embaràs d’una manera constructiva. Enriquir d’aquest moment únic serà un element bàsic per establir un vincle sa amb el nadó i ajudar-lo en el seu desenvolupament.

Treball de prevenció

La Psicologia Perinatal fa prevenció davant els processos emocionals que succeeixen al llarg de l’embaràs i després del naixement.

Concretament, preservar i enfortir la salut mental de la mare és una pràctica preventiva que té una important repercussió sobre l’establiment d’un vincle segur amb el fill, una cosa fonamental perquè el petit pugui crear una base segura.

El treball relacionat amb enfortir la salut mental de la mare passa per l’autoconeixement i l’expressió emocional. Detectar i parlar sobre “què estic sentint” facilita la comunicació en la parella i allibera tots dos de sobrecàrregues emocionals que, si es perpetuen, augmenten l’ansietat (i el que això comporta).