Aversió al sexe - Mensalus Psicolegs Barcelona

Aversió al sexe

sexologos- aversion-a-sexe Què és?

El trastorn per aversió al sexe suposa un rebuig extrem i constant cap a tots, o pràcticament tots, els contactes sexuals genitals amb una parella sexual, provocant el rebuig i evitació de la conducta sexual , tot i que hi hagi desig previ.

En aquesta disfunció s’experimenta ansietat en intentar la relació sexual, encara que també pot observar-se l’ansietat en aspectes concrets com el pensar en la penetració, davant l’olor o les secrecions genitals o el mostrar-se nu.

Si la persona afectada viu en parella, procura defugir tota mena de situacions estimades incitadores d’una trobada sexual, utilitzant estratègies per evitar la parella, principalment en els moments que es perceben de major risc. Així, poden deixar de banda l’aspecte físic per no resultar atractius, eviten coincidir amb la parella en el moment d’anar a dormir o mostren una tendència excessiva a involucrés en activitats laborals, socials o familiars.

No acostumen a existir factors orgànics que provoquin aquesta disfunció, podent-se considerar com a variables que predisposen o faciliten la seva aparició, determinats esdeveniments traumàtics.

Com ho podem identificar?

Podem observar els següents aspectes:

  • Evitació dels estímuls eròtics.
  • Intranquil·litat i evitació de les relacions sexuals.
  • Persistent ansietat, disgust o repulsió davant de qualsevol aspecte relacionat amb el sexe.
  • Educació sexual restrictiva i sentiments negatius sobre relacions passades, tant a nivell emocional com sexual
  • Intens malestar i deteriorament de la relació de parella.

Què pretenem amb el tractament?

Aprendre a gaudir de l’estimulació i del plaer serà un dels objectius principals del tractament. El coneixement del propi cos i les seves reaccions és fonamental per gaudir del plaer sexual i, amb posterioritat, poder compartir-lo en parella.

El tractament de l’aversió al sexe es centrarà en els pensaments relacionats amb els estímuls sexuals i en minimitzar l’ansietat associada al sexe, i cal la implicació en la pròpia sexualitat, estimant-se de gran ajuda l’acompanyament de la parella.

Com ho fem?

Teràpia psicològica individual
Teràpia de parella
Tractament farmacològic