Vaginisme i dispaurenia - Mensalus Psicolegs Barcelona

Vaginismo i dispaurenia

sexòlegs-vaginisme Què és?

El Vaginismo és la impossibilitat o l’extrema dificultat per aconseguir la penetració vaginal, a causa de la contracció dels músculs que envolten l’entrada de la vagina. L’espasme és una resposta involuntària que moltes dones experimenten en la seva vida sexual, però que no saben per què passa. Quan una dona s’excita sexualment experimenta una relaxació dels músculs vaginals. No obstant això, en el vaginisme, la contractura muscular és tal que impedeix la penetració.

Els aspectes que poden influir es relacionen amb una associació de la penetració vaginal amb la sensació de perill, sent totalment automàtica la resposta reflexa dels músculs. En moltes ocasions no té una fàcil explicació per a la dona que el pateix, a causa de que en el moment actual el seu desig i les seves idees es dirigeixen a tenir una relació coital plena i satisfactòria. Alguns dels factors que poden afectar són les creences i els valors de caràcter sexual, creant confusió i inseguretat en l’acompliment sexual i tenir com a resultat una resposta desadaptada com ho és el vaginisme.

Com ho podem identificar?

Podem considerar els següents aspectes

  • Algunes dones poden presentar dificultats en l’etapa de la primera menstruació en voler introduir un tampó.
  • Idees distorsionades respectes a la percepció dels seus propis genitals.
  • El tenir idees irracionals sobre la penetració, angoixa i por.
  • Una gran ansietat davant la idea d’introduir-se algun objecte a la vagina, fins i tot al intentar-ho amb un dit.
  • Contraccions i espasmes continuats dels músculs vaginals, amb la incapacitat de la penetració

Què és la dispaurenia?

La dispaurenia és el dolor que poden patir, tant homes com dones, en l’àrea pèlvica durant o poc després de la relació sexual. El dolor pot presentar-se en el moment de la penetració, l’erecció o l’ejaculació. Si aquest dolor persisteix, la persona pot perdre interès en qualsevol activitat sexual.

Els aspectes que poden influir en l’aparició de dolor és la insuficient falta de lubricació per falta d’estimulació eròtica, la sequedat vaginal, les relacions sexuals massa aviat després d’una cirurgia o part , la irritació genital per sabons o productes d’higiene femenina, al·lèrgies al làtex de diafragmes o condons, i aquells aspectes específicament de caràcter mèdic (fimosi, fre, prostatitis, hemorroides, herpes genital ..).

Què pretenem amb el tractament?

En teràpia sexual, sobretot en els casos de vaginisme, és molt important la tasca educativa. La manca de coneixement i censura social fa encara més difícil la normalització davant aspectes de caràcter sexual. També serà molt important la bona i oberta comunicació amb la parella, per ajudar a la bona comprensió per part d’aquesta. Els objectius del tractament abastaran l’exploració de causes psicològiques profundes, la descripció dels possibles factors ambientals i socioeducatius, el treball amb el cos i, per descomptat, la relació de parella.

En el cas de la Disparèunia, si no es troba causa orgànica que justifiqui el dolor, es recomana abordar la relació de parella, els sentiments de culpa, conflictes interns o sentiments no resolts sobre experiències passades, com història d’abusos sexuals, maltractaments, o violació. Es considera molt convenient que la persona afectada acudeixi amb la seva parella.

Com ho fem?

Teràpia psicològica individual

Teràpia de parella

Tractament farmacològic