Tractament de la Por a volar - Mensalus Psicolegs Barcelona

↑ Torna a Assistència

Pors i fòbies

Quan la POR A VOLAR es converteix en un problema.

 

 

 

 

 

La aerofòbia o por a volar es converteix en un problema difícilment evadible, per exemple, quan les exigències professionals requereixen desplaçaments que inevitablement s’han de fer en avió per qüestió de temps o distància, quan el ritme familiar marca uns desitjos de vacances i aquests es veuen limitats per la fòbia d’un dels seus membres, quan la persona evita visitar algú pròxim que viu a l’altre costat del toll i perd l’anhelada oportunitat de reunir amb ell per por de pujar a un avió, etc.

Realitzar un treball dirigit, a través de l’exposició, permet afrontar la por o por, i descobrir el seu sentit i significat.

Com treballem?

Primer de tot, assenyalar que cada procés psicoterapèutic és únic i individual, i els exercicis que es realitzaran en ell s’adaptaran al pacient.

La idea que impregna els diferents tractaments de les fòbies, és l’exposició a la situació o estímul temut. Com en tota teràpia, és necessari crear un vincle terapèutic on la persona se senti segura, compresa, i on s’acordin els objectius i passos a realitzar per tractar la fòbia.

No oblidem que l’emoció protagonista és la por.

Els estudis mostren que la combinació de la teràpia cognitiva i conductual són fins ara els que han proporcionat millors resultats. El model cognitiu conductual integra dos components:

 • TERÀPIA COGNITIVA , en la qual es treballen les idees distorsionades que provoquen ansietat, es facilita informació i es motiva cap al canvi de la conducta evitativa. < / li>
 • TERÀPIA CONDUCTUAL : El tractament d’elecció acostuma a ser la Teràpia de EXPOSICIÓ IN VIU o VIRTUAL , en la qual el professional confronta suaument al pacient amb la situació temuda. Amb això s’aconsegueix que la persona pugui controlar de mica en mica els seus temors i les sensacions associades, aprenent estratègies per afrontar-les.
  Després de cada exposició, es treballen les dificultats i es reforcen els èxits.
  Aquest tractament permet una DESENSIBILITZACIÓ SISTÈMICA , en la qual el pacient crea, amb l’ajuda del professional, un gradient de situacions fòbiques elaborades i ordenades de menys a més dificultat, i s’enfronta per si mateix a elles.

En els últims anys s’han sumat, des del nou paradigma de la neurociència, altres tècniques que han demostrat a la clínica seva eficàcia en el tractament de les fòbies, Ens referim al EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) i les Tècniques d’Integració cerebral.

La nostra experiència ens porta a considerar que és la combinació d’aquestes tècniques la millor opció en el disseny d’un pla de tractament que reuneixi l’eficàcia i eficiència desitjades. El fonamental en el tractament és que la persona estigui decidida a superar la fòbia amb l’ajuda necessària, i establir objectius clars i assumibles, això ajudarà a mantenir la motivació necessària a través de l’experiència dels “petits èxits” que signifiquen grans triomfs.

 

Per saber-ne més: FOBIES I PORS EN GENERAL

Què entenem exactament per fòbia?

Al fil del que hem comentat, podem dir que la fòbia és una forma especial de por, definida per alguns pacients com “por a la por”, especialment quan aquesta por fòbic es desencadena a partir de l’anticipació al que temut. De forma generalitzada, s’ha acordat tot un seguit de característiques per descriure la por fòbic:

 • Fòbies-12969054_s-200x300 És desproporcionat respecte a la situació o estímul que el provoca . És a dir, la resposta de por no és l’esperable davant d’aquesta situació o estímul, els quals particularment no suposen una amenaça real.
 • No pot ser raonat per l’individu . És a dir, l’individu és conscient que no hi ha un argument racional per sentir la por fòbic, però no pot evitar-ho. Durant la consulta, és comú que la persona que el pateix expressi aquesta idea amb comentaris tipus: “ja que no tinc raons per tenir por a parlar en públic, ningú em matarà, però em bloqueig i només vull escapar d’allà. “
 • No es pot controlar voluntàriament . Encara ser conscient del caràcter irracional de la fòbia, no es pot evitar sentir la por. Aquesta impossibilitat de controlar-aguditza el malestar i el sentiment d’impotència davant unes sensacions que no haurien, racionalment, estar presents en aquella situació.
 • Porta a l’evitació de la situació temuda . Aquesta és una de les característiques, al nostre parer, més rellevants des del punt de vista clínic. La conducta d’evitació, com a únic patró d’afrontament, determina el grau d’interferència que la fòbia suposa en la vida laboral, social i familiar, i pot dur a eludir responsabilitats, perdre oportunitats de promocionar-se en la feina, impedir la realització d’activitats desitjades, i fins i tot deteriorar la relació amb persones de l’entorn familiar i / o social, amb el consegüent efecte negatiu que això té sobre l’estat anímic de la persona que ho pateix i del seu entorn afectiu (família, parella i amics). L’entorn se sent impotent en no saber com ajudar, i desconcertat en no entendre què està passant i desconèixer la raó d’aquesta conducta evitativa, apareixent en alguns casos sentiments d’incomprensió, soledat i distanciament entre la persona que pateix la fòbia i el seu entorn soci -familiar.
 • Persisteix al llarg del temps . Aquesta persistència fa que l’evitació de la situació temuda es vagi generalitzant i de mica en mica es vegi afectada la qualitat de vida de la persona i el seu estat anímic, especialment si la situació evitada es dóna en el dia a dia (treball, vida social, temps lliure , relacions familiars o de parella, etc.).
 • És desadaptativa . Tal com apuntàvem, no contribueix realment a la supervivència, sinó que significa un obstacle per als interessos de la persona que la pateix.
 • No és específica per a una fase del desenvolupament o edat determinada . Pot aparèixer en qualsevol moment del cicle vital.